V5CG 首页 建筑 环境景观 查看内容

比利时圣尼古拉街道景观

2014-1-11 14:38 admin Views: 4726 Comments: 12 收藏

摘要: The Stationsstraat is the main shopping street in thecentre of Sint-Niklaas and is the central axis between the Grote Markt and thetrain station. The profile, use of materials and the present green ar ...
1.jpg2.jpg
3.jpg4.jpg
The Stationsstraat is the main shopping street in thecentre of Sint-Niklaas and is the central axis between the Grote Markt and thetrain station. The profile, use of materials and the present green areas of theold site puts the focus on the traffic situation in disadvantage of the qualityof life. The big variations in materials in contrast to a heterogeneouspatrimony results in a busy and fragmented image. This called for a redesign.
5.jpg6.jpg
7.jpg8.jpg

From street to square

The vision for the revaluation focused on theStationsstraat as bearer and backbone of the shopping area. The street, 600mlong and 14m wide, was designed as green, urban shopping promenade. Its profilewas completely redrawn with levelled square construction from fa?ade to fa?adefor maximum quality of life. The paving is an uneven mixture of 4 shades ofgranite which was selected carefully in combination with bluestone accents. Thefocus is on the use, comfort and a powerful image perception by the user.

9.jpg10.jpg
11.jpg12.jpg
13.jpg14.jpg

Traffic situation

The Stationsstraat was redesigned as a car-free zonetailored to the pedestrian and cyclist. The direction of travel from the GroteMarkt to the Stationsplein was maintained. Motorised vehicles are directed in asafe and subtle way. Cyclists can cycle in both directions: in the direction oftravel as mixed traffic or against the direction of travel on a clearlyindicated bicycle lane. This bicycle lane will be linked with the widepedestrian zone.

By providing a few automatic bollards, the flexibilityof making this street partial or completely car-free is guaranteed.

15.jpg16.jpg
17.jpg18.jpg

The functional lane

A complex range of requirements, above-ground as wellas underground, were distilled to what seemed a very simple design. A virtuallycentral functional lane contains the parking zone, the loading and unloadingzone, green areas, space for existing and new terraces, street furniture, etc.and is the thread through this redesign. Three water features are incorporatedin this lane, including one mirror fountain at the level of the Salons of FineArts.

Quality green areas

By placing the utility lines with care, enough spacewas created for planting trees. This underground space including substrates wasprovided with the necessary ventilation, irrigation and drainage for optimalgrowth conditions.

An assortment of multi-stemmed, large-sized trees wascarefully compiled in close consultation with the greenery department of thecity, Daniel Ost (florist) and Kristof Swinnen (landscaper), both originatingfrom Sint-Niklaas. The selection was made based on various aspects: wintergreen, blossom, leaf shape, autumn colouring, decorative bark, etc.

Beside the trees, some sculptured solid Buxuses weremade which not only give a strong image, but also guarantee the continuity ofgreen in winter.

Lighting

The functional lighting gives enough light andprovides a sense of security. Moreover, decorative lighting gives the neededatmosphere. This was subtly integrated into a few benches, the terraces and thethree water features. The lighting also shows off the quality of the publicspace both during evenings and nights.

发表评论

最新评论

引用 jiaxp 2013-12-26 18:11
回家造楼咯~
引用 jonvi 2014-1-6 10:19
我也要做出这么棒的设计,我会努力的
引用 VFXcg 2014-1-7 10:39
帮帮顶顶!!
引用 老树根 2014-1-9 18:25
我是个凑数的。。。
引用 小笨 2014-1-11 12:37
请问这是楼主设计的吗?
引用 纸水仙 2014-1-16 11:00
路过,学习下
引用 look321 2014-1-21 15:14
没看完~~~~~~ 先顶,好同志
引用 零零幺 2014-2-24 11:21
大家都沉浸在你的帖子里无法自拔了
引用 cmkzjw 2014-3-21 15:25
看了你的帖,忘了我的她。
引用 檀香钊姐 2014-4-12 14:40
霸气侧漏
引用 檀香钊姐 2014-4-12 14:41
霸气侧漏啊
引用 超越空间 2014-10-10 17:45
大家都沉浸在你的帖子里无法自拔了

查看全部评论(12)


返回顶部